ingebrigt (ingebret) mundal : meddelt av kirkesanger a. refsdal

 

ingebrigt mundal

Prestegjældene Vik, Balestrand, Leikanger, Sogndal og Aur­land har siden 1870 hat organisert virksomhet for indremission med valgt styre og leiete arbeidere. Hver høst holdes et større møte turvis i disse prestegjæld med utsendinger fra hele kredsen.

I ytre Sogn har arbeidet helst været ledet fra Bergen, hvor indflyttede har sat sig i forbindelse med venner i disse bygder og sat arbeide igang.

I indre Sogn har mere fremtrædende venner tat sig av arbeidet, indkaldt og støttet emissærer. Der har ogsaa været holdt større saakaldte lægmandsmøter, som har væ­ret til støtte for indremissionen. Disse møter har strakt sig utover til Leikanger.

I ytre Sogn begyndte arbeidet med bibelbud fra Lutherstiftelsen 1870 og fortsatte dermed til ut imot 90-aarene. Siden er dette arbeide gledet bort fra Lutherstiftelsen og Indremissionensselskapet, uten at det er traadt i for­bindelse med andre selskaper. Prestene Sverdrup var fra først av de ledende i arbeidet. I en lang aarrække har nu Lars Husebø været formand i styret.

Her skal fortælles litt om denne forenings første ar­beider Ingebrigt Hermundsen Mundal. Han er født paa gaarden Ølnes i Sogndal 1811. Begge forældrene var fra Hafslo, men hadde kjøpt gaard paå Ølnes. 1845 blev han gift med Brita Eriksdatter Tjødlingen — i Romsdalen. Hendes forældre var flyttet dit fra indre Sogn. 1846 flyttet Ingebrigt til Fjærland, anneks til Balestrand, og nogen aar efter blev han lærer og kirke­sanger der. Han døde i mars 1887. Han arbeidet som bi­belbud i syv aar.

Sin første paavirkning av Guds ord til varig, bevisst kristenliv mottok han under en opbyggelse paa Hafslo ved den bekjendte Hans Feigum og senere av Nils Optun og endelig av Elling Eielsen. Un­der dennes besøk i Sogndal 1838 begyndte han at holde bøn i forsamlinger. Siden foretok han reiser til Roms­dal, Nordmøre, Gudbrandsdalen, Lillehammer og Hedemarken og over Drammen, Eker og Hallingdal hjem til Sogn. Paa disse reiser holdt han opbyggelser og kom sammen med mange av Hauges venner.

Han nævner Kristoffer Hoen, Thorkel Olsen, Mikkel Hauge og hans merkelige hustru «Mor Inger». «Jeg gjennemlevet her mindene fra Hauges dager, baade de lyse og de mørke», sier han.

Dette var hans forskole til den virksomhet, som ven­tet ham i Fjærland. Denne sagtmodige og stilfærdige mand fik en mægtig indflydelse paa sindene i dette avsidesliggende sogn, hvor han stadig samlet folk om Guds ord. Han gjorde ogsaa smaa turer til nabobygdene og hadde da gjerne nogen av sine venner med sig.

Med sin sjelden bløte og vakre stemme grep han forsamlingen, naar han begyndte at synge de gamle toner. De likesom toner for mig endnu de gripende melodier, jeg som liten gut hørte ham synge. Jeg hadde nok liten greie paa, ialfald husker jeg ikke noget av det han sa; men der sitter igjen et indtryk av stille andagt fra det første møte. Især blev min opmerksomhet vakt av de formaninger, han kom med efter den egentlige tale. Selv nævner han det sterke indtryk, Nils Optun gjorde paa ham under en slik formaning efter talen. De brukte dette meget dengang.

Under den egentlige tale var de mere bundne av boksproget, og det blev likesom mere stivt; men under disse formaninger efterpaa gled de over i sin hjemlige sprogtone, og derved fik det, de bar inderst inde lettere avløp og blev varmt.

Ingebrigt hadde det held, at han kunde helt samvirke med de prester, han virket under, gamle H. U. Sverdrup og hans kapellaner. Som eksempel herpaa kan anføres, at da en av kapellanene en søndag gik ned av prækestolen, hvisket han til Ingebrigt, at han maatte avslutte tjene­sten med nogen ord til menigheten, da han fandt sin egen præken for fattig. Han gjorde det, og det blev varmt; men hele uken efter hadde han stor kamp med sig selv.

Da han blev bibelbud 1870 var han alt en ældre mand; men endnu var noget av ungdommens varme i ham og øvet en dragende indflydelse paa unge og gamle, saa han altid hadde fuldt hus. Og længe beholdt han sangens evne, som hjalp godt til.

Han visste nok ikke selv, hvilken evne han hadde til at gripe sindene. Derfor valgte han ofte i opbyggelsene at læse op av en bok med en formaningstale bakefter. Det er saa likt ham, hvad en gammel ven i Lyster nylig har fortalt. Han begyndte en samling der saaledes :  «Det er saa tuske med meg, eg ha so lite aa segja; men de fær høyra vel etter det eg lese».

Ingebrigt var av dem, som hadde mest at si i sin nærmeste omkreds. Der var han mest skattet, og jeg tror det maa kunne sies, at han kunde kjendes igjen i en større del av sine sambygdinger. Da han begyndte sit opbyggelsesarbeide i sognet, var den letsindige dansesjau almindelig der som i de tilgrænsende bygder. I førstningen spottet ungdommen og søkte at trodse; men det varte ikke længe, før de ga op.

Dansestuene avløstes av kriste­lige sammenkomster, og til disse blev husene altid for smaa. Litt efter hvert samledes om ham nogen mænd, som hjalp til, og de mere tilbakeholdne opmuntret han. Men om nogen med rap tunge vilde forsøke at glimre ved sin talefærdighet, fik han ingen tilskyndelse av ham, naar han frygtet for, at de ikke helt hadde git sig til Gud.

Under hans arbeide som bibelbud kom ikke tilsyne iøinefaldende vækkelser; av og til var der dog nogen, som samtidig kom med blandt de bekjendende kristne. Men han bidrog mægtig til den bevægelse, som dengang vokste frem til at faa folk sammen om Guds ord, ogsaa de unge. og til at ialfald mere aapenbare synder fik almenhetens dom over sig. Og vist ikke saa litet hensyknende kristenliv blev opfrisket og styrket. Naar man ser paa kristenlivets vekst i hans eget sogn, maa ikke glemmes de alvorlige prester, han virket sammen med. Men deres virksomhet var nu den samme i alle sogner.

Som lærer deltok han i lærermøter, som dengang holdtes i disse prestegjeld, og der tok han ordet for «Den doble forklaring» (Sandhet til gudfrygtighet), som han brukte i sin skole.

Til hverdags brukte han at begynde skolen med sang og bøn av en bønnebok. Han hadde to kredser med 3 uker hver omgang. Den sisste lørdag i omgangen hadde han en andagtsstund med alvorlig formaning til barnene og da bad han for dem med egne ord. I religionstimene kom det ofte : «Eg ligg ofte om nætene og ber fyre dikka bodn».

Skriv inn søkeord..