lars knutsen kirkeberg : meddelt av prost th. barth

 

– i boken av Edvard Sverdrup : “Fra Norges kristenliv”. 1918.

Lars Kirkeberg var født i Bagn, Sør-Aurdal, Valdres 25de august 1812, og var søn av den usedvanlige begavede og agtede gaardbruker Knut Larsen Kirkeberg, som var vakt ved Hauge under hans besøk i bygden 1801. Den alvor­lige opdragelse i hjemmet præget tidlig sønnen Lars, som hadde rike evner og stor karakterstyrke; men til fuldt kri­stelig gjennembrudd kom han først i 1838, da den bekjendte lægmand Anders N. Haave besøkte bygden og ved sit overbevisende vidnesbyrd gjor­de uutslettelig indtryk paa ham. Hans aandelige utvik­ling foregik tildels under store indre kamper, hvori han blev modnet og lærte for livet at søke sit aandelige fæste alene i Herrens naademidler og bøn.

Et par aar efter sin omven­delse begyndte han at tale i opbyggelser, først sammen med faderen o. a. troende bekiendere, senere ogsaa selvstændig. I 1837 var Lars blit gift med Anne Olsdatter Olmhus, en staut gaardmandsdatter fra Bagn og overtok omtrent samtidig farens gaard Kirkeberg. De fik 13 barn, som blev opdradd i alvor og gudsfrygt. Alle var de velbegavet og kom godt frem i verden. Den mer­keligste av dem er vistnok Ole L. Kirkeberg, født 11te ok­tober 1849, der endnu virker i Dallas Wisconsin som en av »den forenede kirkes« mest fremragende prester.

Lars Kirkeberg vandt snart ved sin helstøpte menne­skelige og kristelige personlighet den største anseelse i Sør-Aurdal, der gjentagne gange valgte ham som sin tillidsmand. Han blev saaledes bygdens ordfører og i 1862 et aars tid konstitueret lensmand, men likte sig ikke i den stilling. Han trak sig efterhaanden tilbake fra kommunale gjøremaal for bedre at kunne følge hjertets trang til at arbeide for Guds rikes utbredelse.

Gjennem 40 aar talte han til opbyggelse paa hjemstedet og rundt omkring i Valdres, Hallingdal, Gudbrandsdalen og Sogn, delvis sam­men med andre forkyndere, han stod nær — som John N. Fjeld og Ivar Smelhus. Kirkeberg hadde ved sin skarpe forstand og sindige færd en særegen evne til at opklare, som navnlig i den sværmeriske »Sørflattid« i Bagn blev til hjælp for mange.

Da Lutherstiftelsen blev oprettet. mottok han sammen med Ivar Smelhus dens kaldelse til bibelbud og reiste som saadan i flere aar, høit agtet og avholdt, hvor han kom. Han hadde sjeldne betingelser just for denne gjerning: moden og erfaringsrik som faa, grundfæstet i Guds ord og de lutherske fædres skrifter og med en sjelden evne til at vælge det rette ord i samtale med den enkelte. Hvad der navnlig bidrog til at gi hans tale og optræden den store vegt, var hans hjertevindende venlighet og eksemplariske liv, som viste, at der stod en helstøpt kristen bak vidnesbyrdets ord. Jeg har selv hørt utenforstaaende karakterisere ham som »den ærligste mand i Bagn«.

Lars Kirkeberg var utvilsomt en av østlandets bedste og mest ansete lægprædikanter i sin tid.

De 4 sisste aar av sit liv bodde han paa gaarden Li i Nordre Land hos sin ældste søn, Knut Kirkeberg. Der døde han ogsaa 2. januar 1888, 8 uker efter sin trofaste hustru. Begge hviler side om side paa Nordsinnens kirkegaard.

Skriv inn søkeord..