indremisjonsskipet “hans nilsen hauge”

misjonsskipet hans nilsen hauge1

En ganske særegen indtægtskilde hadde Lutherstiftel­sen i flere aar av indremissionsskibet H. N. Hauge, Det norske missionsselskap hadde sit missionsskib Elieser, og i 1871, det, aar da man flere steder rundt om i landet feiret hundredaarsdagen for Hauges fødsel, blev saa i Drammen kjølen lagt til det indremissionsskib, som skulde bære hans navn og som, efterat der var betalt aktionærene en lav rente, skulde bringe Lutherstiftelsen og sjømandssionen økonomisk støtte.

Det var Hærems ven, den for sin interesse for kristelige gjøremaal kjendte grosserer Th. Kjær, som sammen med en del andre mænd i Drammen utstedte indbydelse til dels ved aktier, dels ved gaver at faa tegnet den nødvendige kapital til skibet. Det kostet med kobberhud kr. 104.000 og derav var i 1872 tegnet kr. 88,000, saa kun kr. 16.000 manglet.

I stavnen bar det et billede i legemsstørrelse av Hauge, som fremstilles talende, i det han peker paa den opslaatte bibel, som han holder i sin haand, som vilde han si: «Der staar skrevet».

Skibet var allerede i 1872 i fart paa Amerika. Det maalte 227 1/2 kommercelæster og var i norsk og fransk veritas sat i første klasse for 9 aar. I 1886 gik det over til et nyt aktieselskap og forliste i 1889, men indtil 1886 ut­betalte det til Lutherstiftelsen og sjømandmissionen kr. 2668 hver. Ved det endelige opgjør efter skibets forlis indbetalte grosserer Kjær til Lutherstiftelsen kr. 350 som utbytte av nogen veldædighetsaktier (De sisste meddelelser er hentet fra O. C. Iversen: »Indremissionsselskapet i 40 aar«.)

Denne informasjon er hentet fra boken av Edvard Sverdrup : “Fra Norges kristenliv”. 1918.

Skriv inn søkeord..