– av konservator Th. Petersen.
– artikkelen er hentet fra : “Blad av Romsdals Historie” – utvalgte artikler fra Romsdals Sogelags årsskrift 1921-1932. Redigert av Bjørn Austigard og Nils Parelius. Utgitt av Romsdal Sogelag. Molde 1977.
– fra s. 89 – 92 :
Blandt dem som søker at utforske vort lands sprog og ældste historie, har navnet Vistdalen en kjendt og god klang. For fra Myklebostad, nederst i dalen, skriver sig to av de tre indskrifter med de ældre runer som kjendes fra Romsdalen. Begge disse indskrifter har været anbragt paa stene som var reist som mindestene paa en ganske betydelig gravplads oppe paa brinken av en høi bakkekant like ved sjøen. Den ene av disse stene var ved midten av forrige aarhundrede brukt som trappesten paa en av gaardene.
Av den grund er indskriften nu meget slitt og vanskelig at tolke. Stenen blev imidlertid reddet før det var ganske for sent, og overdraget latinskolen i Aalesund, som igjen i 1885 sendte den til Universitetets oldsaksamling. — Den anden fandtes i 1888 like i nærheten av det sted hvor den første oprindelig har staat; ogsaa den opbevares nu i samme samling. Der foreligger likeledes beretning om en tredje runesten paa Myklebostad, men den skal være indmuret i en fjøsmur. Det vilde være av største interesse, om den kunde findes igjen. Den burde da helst gjenreises paa det sted, hvor de to andre har staat.
Disse indskrifterne skriver sig fra folkevandringstiden, og til samme tidsrum kan vi ogsaa datere et gravfund, som imidlertid desværre er gaat tapt. Det bestod av et lerkar, som var anbragt i et av heller omgit gravrum; antagelig har vel graven ogsaa indeholdt andre ting. Bevaret er derimot et gravfund fra ældre vikingetid (9de aarh.), en mandsgrav med det vanlige sæt av vaaben; det opbevares nu i Videnskapsselskapets oldsakssamling i Trondhjem.
Av disse oldtidsminder ser vi at Myklebostad allerede i folkevandringstiden likesom nu har været et centrum, aabenbart en storgaard, hvad jo ogsaa navnet selv fortæller os. Hvorvidt dette centrum ogsaa var av religiøs natur, vet vi intet om, men usandsynlig er det maaske ikke. At kirken nu staar paa denne gaard, beviser imidlertid intet, for Myklebostad som kirkested er ikke ældre end fra 1668. Før den tid stod kirken høiere oppe i dalen, paa Nerlands grund; tomten kan endnu paavises. Kirken, som maa ha været en stavkirke, nævnes allerede i middelalderen, og sognet fik navn efter kirkestedet.
Naar den kristne kirke i dalen blev bygget paa Nerland, saa har dette sine særegne grunde. Aarsaken er nemlig den at stedet allerede fra langt tilbake i hedendommen, helt fra folkevandringstiden, om ikke fra endnu fjernere tid, hadde sine traditioner som et religiøst centrum, hvor folket var vant til at søke hen. Og da de kristne missionærer begyndte at virke i de germanske lande, var de paalagt av paven at lette folkenes overgang til den nye tro ved fortrinsvis at knytte de nye helligdomme, kirkerne, til de gamle kultussteder.
Den hedenske kultus som har fundet sted her, var vist Njord, folkevandringstidens gud for godt aar og markens grøde. At dette er saa, fremgaar av gaardens gamle navn, som har været Njardharland eller Njardhland, hvor dette gudenavn indgaar som første led. Njord tilhører likesom Ull den ældre kreds av de hedenske Guder, og i vikingetiden er begge disse guddommes skikkelser sterkt avbleket. Men gjennem stedsnavnene kan vi se, hvordan dyrkelsen av Njord under folkevandringstiden har bredt sig nordover langs Vestlands- og Mørekysten og videre langt op i Nord-Norge (Kvæfjord).
Av de fire gaardsnavne i Romsdalen, som med temmelig sikkerhet sees at være sammensat med gudenavn, har de to Njords navn som forled. Det er foruten Nerland i Vistdalen ogsaa Nærem i Sylte, gamle navn maa ha været Njardheimr eller Njardharheimr. Dertil kommer mulig et tredje navn, nemlig Nærbøen, i almindelighet skrevet Nedrebøen paa Gossa i Aukra, som synes at maate være et ældre Njardharbør. Med guden Ulls navn er Ulleland i Kleive i Bolsøy, opr. Ullarland, sammensat, og endelig har vi Frøiset i Veøy med guden Frøy’s eller mulig gudinden Frøyja’s navn i første led.
Det er jo ogsaa andre «kulturminder» i Romsdalen end disse, vi har saaledes ikke nævnt det største av dem alle nemlig Veøy. Det ligger dog utenfor rammen for denne lille artikel at gaa nærmere ind paa dette emne her. De aller fleste av dem har i hedendommen indtat en central stilling i bygdens folkeliv, og de har sat sig spor i større grupper av oldtidsgrave end man ellers vanlig træffer. Fra en gaard som Ulleland kjender man dog merkelig nok ingen grave, men det er mulig at det skyldes mangelfuld efterforskning. Nedskriveren herav har saaledes endnu ikke været paa dette sted.
Heller ikke var det bekjendt at det paa Nerland i Vistdalen fandtes oldtidsminder, men eieren av br.nr. 1 Diderich Nerland var blit opmerksom paa endel smaa hauge, som han hadde en mistanke om maatte være gravhauge. Paa hans opfordring blev derfor stedet ihøst arkæologisk besigtiget, vistnok for første gang, og det viste sig ganske rigtig at her var en forholdsvis ikke saa liten samling grave fra den hedenske oldtid. Litt oppe i lien ovenfor gaardens huse, nede i skogbaandet, laa der saaleder 4 runde, overgrodde gravrøiser eller rettere sagt stenblandede hauge, og paa indjorden litt længer nord og nedenfor disse 3 andre, hvorav en litt langagtig.
For at forsøke at komme paa det rene med fra hvilken tid disse grave skriver sig — det hadde jo ogsaa betydning for dateringen av den kultus som har fundet sted her, — blev en av haugene oppe i skogen utgravet. Den var bygget over en kjærne av sten, baade kuppel og hyller, som tildels tydelig var muret op. I østre kant av denne indre røis avdækkedes bl. a. et par kantsatte heller som maa ha dannet det ene, nordøstre hjørne av et vel mandslangt gravanlæg, hvis søndre ende var markert ved to mindre kuppelstene. Forøvrig fandtes intet spor hverken av den gravlagte eller av dennes gravutstyr.
Det er saaledes ikke meget at holde sig til i dette tilfælde. Liket har ikke været brændt, det dreier sig altsaa om en saakaldt skelet-grav, og saavel de kantsatte heller som orienteringen nord — syd, hvor hodet antagelig har ligget mot nord, peker mot folkevandringstiden. Det kan derfor være grund til at henføre graven til dette tidsrum, og det er min opfatning at denne datering er rigtig, men bindende er dog denne antagelse ikke, for netop i de indre dele av Romsdalen hersker der en viss konservatisme i gravskikken, saaledes at man endnu i vikingetiden finder gravformer som egentlig hører hjemme i en ældre periode, i folkevandringstiden. Forhaabentlig vil der bli anledning til at foreta yderligere undersøkelser paa dette sted for at komme til fuld klarhet over forholdet.
Man kan undre sig over hvordan en forholdsvis saa avsidesliggende gaard som Nerland har kunnet bli sætet for en hedensk frugtbarhetskultus. Gaarden har imidlertid en udmerket, solrik beliggenhet, og ned til Nerland førte ældgamle færdselsveie dels fra Eikisdalen og videre over fra Eresfjord, og dels over fra Isfjorden. Disse fjeldveiene var i oldtiden av langt større betydning end nu, og har vistnok ogsaa betinget en av jagt og fiske baaret fjeld- bosætning, som nu dels er helt forsvundet og dels er sunket ned til sætergrænder. Saaledes kan nok Nerland i oldtiden ha ligget mere centralt til end nu, saa centralt at man fandt ogsaa at kunne knytte den offentlige, kristne gudsdyrkelse til dette sted.