– er mannen som ble et tidlig redskap for bibel-spredningen i Norge og fortjener å bli nevnt og husket for sin iver og oppofrelse; som vi ser av bildet her, var “Oberstløitnant Carl Gustav v. Bülow” en staselig person, slik også beskrivelser av ham synes å bekrefte. Så avholdt var han i visse kretser, at vi også finner eksempler på at barn ble “oppkalt” etter ham og fikk “Bülow” med i navnet.
Nedenstående artikkel er fra “Norsk Missiontidende” for februar 1927 og var en oppfølger av 100-års minneartikkelen for Stavanger Missionsforenings stiftelse som stod i Missiontidende året før, ettersom foreningen var stiftet i 1826, med von Bülow som en virksom kraft også i dette forsett;
– her er artikkelen fra februar 1927 :Siden offentliggjørelsen av Stavanger Missionsforenings 100-aarsminde fandt sted, har vi været saa heldige ogsaa at komme over billedet av von Bülow, som vi desværre manglet i december-nummeret.
Dette hang slik sammen at da A. Olsens artikel om Stavanger-foreningen hadde staat i Morgenbladet, kom der et billede og nogen oplysninger om Bülow fra en ukjendt kilde. Dette var saa meget merkeligere som det eneste kildeskrift for Bülows reiser her i landet, en kort beretning fra hans egen haand, ikke var at finde igjen paa Universitetsbiblioteket, hvor presten Thrap i sin tid hadde læst den.
Det viste sig imidlertid ved Olsens korrespondance med redaktionen i Morgenbladet at indsenderen var hr. N. Torgersen, Hvalstad. Hans hustru er en slegtning av von Bülow, og de hadde i sin besiddelse dette vakre billede som vi idag, takket være deres elskværdighet, bringer de norske missionsvenner.
Dette gir ogsaa anledning til at vi kan spendere nogen flere ord paa denne merkelige mand og paa Stavanger-foreningen, som dog er og blir en historisk forening.
I Trondhjems kredsstyres 80-aarsberetning sees at man i 1876 feiret Stavanger-foreningens stiftelse med gudstjenester og takkefester. Undres hvad man gjorde paa 100-aarsdagen rundt i landet. At stavangerne nøiet sig med et minde-møte, skulde ikke tyde paa at man heller andre steder har gjort særdeles meget.
Carl von Bülow var en egte ritmester Guldberg-natur. Officer av ydre, optræden og opdragelse, men glødende religiøs og optat med sine medmenneskers vel. Han hadde ilden i sig, og det forklarer at han, den fremmede, blev den ytre anledning til at der i en av vore smaa, foragtede provinsbyer vokste op en bevægelse som har gaat over det hele land.
Ellers var han paa mange maater kun en glimtende stjerne, et skib som passerte i mørket.
Det var forresten kjøbmand S. Svendsen i Stavanger som hadde stor andel i at ha trukket ham dit. De to hadde nemlig truffet hinanden i England, og ung og motagelig som Svendsen var, hadde han lukket ham ind i sin høieste agtelse og beundring.
Følgende biografiske træk tør interessere de som gjerne vil vite noget mer om Bülows slegt og ungdomsliv.
Han er søn av en ritmester Johan Hartvig v. Bülow, som var flere gange gift. Han blev sat til postmester i Drammen, vistnok i en slags unaade, og døde i nærheten av Holmestrand.
Sønnen, som er født 29. september 1787, blev dog sikkerlig opdrat i Danmark. Han er konfirmert dernede og kom straks til Tyskland, hvor han blev utdannet til officer.
I Napoleons-krigene var han ansat i den Würtembergske hær, kjæmpet først paa Napoleons side, senere imot ham. Han hadde oberstløitnants-grad da han traadte ut av krigstjenesten. Under krigen var han baade blit saaret og fanget, og det er rimeligvis paa sykeleiet at han er blit religiøst paavirket av en sykepleierske, formodentlig en kvæker eller tilhænger av de friere samfund. Ti ellers vilde det være underlig at han med en gang skulde være at finde der.
Fra den militære løpebane og fra sykesengen gaar han nemlig, som engang Ignatius Loyola, i krig for den Frelser han har fundet, og Bülow blev utsending i det saakaldte Continental Society, Fastlands selskapet, til Guds rikes utbredelse. Det hadde paa den tid over 60 reiseprædikanter og kolportører. Det bekjendte sig ikke til nogen bestemt konfession.
Bülow fik Norge anvist, eller bad om det, som sin arbeidsmark, og av norske provinser var det særlig Finmarken som drog ham. Av hans beretning fremgaar det at han kjøpte eget fartøi i Kristiansand, forhyrte to mand og reiste nu rundt kysten. Han søkte dels at holde møter, dels at dele ut nytestamenter eller traktater.
I haugianernes forsamlinger, hvor han optraadte, vakte han ofte stort røre. Ikke alene var hans sprog mangelfuldt, men hans lære om omvendelse og evangelisk frihet, fremholdelse av bibelen som eneste opbyggelsesbok o.s.v bragte ofte stridsspørsmaal.
Til Stavanger kom han første gang 14. juni (i 1826/red.) og hadde et stort møte hos en skolelærer (?). Her har han allerede fremholdt ønske om at danne en filialforening av The Continental Society. Imidlertid fortsatte han opover kysten, fandt byene elendige og gudsforladte, havnet i Trondhjem, og fandt endelig at han hadde tat rent feil av avstandene. Nogen Finmarks-reise blev det ikke længer tale om.
Men i general Birch fandt han en venlig og forstaaelsesfuld officerskollega med hvem han delte humane interesser om ikke andet.
Den tid han opholdt sig i Trondhjem, tok han sig av «slavene»: fangene i fængslet. Som bekjendt var forbryderne i hin tid de ulykkeligste av alle mennesker. En dødsdømt person kunde saaledes ikke se at læse uten briller, men hadde ikke lov av fængslets autoritet at bruke briller. Begge herrene (Birch og v. Bülow/red.) dannet en skole for fangene, og Bülow fik nogen kvinder til at danne en kvindeforening til støtte for skolens drift.
I Bergen søkte han at faa Haugianerne til at danne en hjælpeforening, men disse avslog med den besked at de var simple folk som ikke forstod sig paa denslags.
Bispen, hr. Neumann, opsøkte ham og gjorde ham meget høflig opmerksom paa konventikkelplakaten.
Han syntes Bergen var en «miserable town» og gav indtryk av at være Satans faste borg.
Da han kom til Stavanger, var det allerede 24. september, og han bestemte sig da til at ta vinterkvarter paa dette sted. Atter la han meget arbeide paa at faa dannet hjælpeforening, men Haugianerne var uvillige, særlig var det de bestemmelser han vilde ha ind om faste pengeydelser, de var imot.
Efter lange og indviklede underhandlinger kom han saa langt at Haugianernes høvding indbød ham i sit hus. Han maatte nu redegjøre for sit standpunkt til den frie vilje, angeren og troen. Disse underhandlinger faldt sikkerlig ikke ut til hans fordel, ti han skriver : Disse folk indbilder sig at deres egne gjerninger er tilstrækkelige til at gjøre en synder velbehagelig, og derfor presser de ham til at avlægge synden i stedet for at vise ham til Kristus for at bli renset.
— Trods alt fik han dog adgang til at tale paa møtene. Og nu foreslog han bønnemøte paa hver første mandag i maaneden. Denne første mandag i maaneden var ham paa en eller anden maate særlig kjær. Ti den var det ogsaa han foreslog for den senere stiftede missionsforening, og siden er den med forkjærlighet blit antat som kvindeforeningenes dag over hele landet.
Paa møtene opgav de dog ikke sin rettroenhetsiver, og han maatte staa tilrette fra kl. 7 til 12 om natten. — Ak ja, man maa næsten smile. De gamle haugianere var ikke at spøke med.
Hans virksomhet var dog ikke forgjæves, dertil hadde han en altfor sterk og varm personlighet, og den 5. december (1826/red.) kunde han samle 20 mænd og danne det første norske selskap til Guds rikes fremme.
I kjøbmand S. Svendsens papirer var vi saa heldige at finde det første utkast til love for denne forening, og de viser tilfulde at foreningen av ham var tenkt som en «hjælpeforening» til Guds rikes utbredelse i sin almindelighet, derfor var ogsaa «særlig lappernes omvendelse» tat med.
Men Bülows ophold i Stavanger varte ikke længe, byen og rammen var for trang og for liten.
Han kom med ilden, tønderet var der. Det tændte og blev til den ild som lyser fra Nordkap til Lindesnes og har tændt bauner i Afrika, paa Madagaskar, i India og Kina.
— Senere slog Bülow sig ned i London, enten det nu var i en irvingiansk eller en baptistisk menighet, er uvisst.
Fr. (Fredrik Tobias/red.) Knudsen, missionær H. C. Knudsens far, besøkte ham da han led skibbrud paa veien til Amerika i 1849.
Han døde i 1867 og blev altsaa 80 aar gammel, han var fyrig og optat av arbeide like til sine sidste aar.