– i boken «Drammens Sparebank gjennem 100 aar 1823 – 1923»; Drammen 1923;
– fra sidene 15 – 22 :
Drammens Sparebanks stifter.
Som det saa ofte sker, saa var det vistnok noget av et tilfælde, et lykkelig tilfælde, som gjorde, at Drammens Sparebank blev stiftet allerede i 1823.
I 1822 kom der nemlig flyttende fra Kristiania til vor by en i den tid vel kjendt og meget virksom og virkelysten mand. Det var den tidligere og fhv. arkivarius Niels Wulfsberg, som i 1819 hadde grundlagt «Morgenbladet», og som, hvad vi senere skal se, hadde været en meget fremtrædende deltager i oprettelsen av institutioner, der hadde til hensigt at fremme almenvellet.
Han var i 1822, muligens fordi han allerede var paa flyttefærd til Drammen, ikke med paa at stifte Kristiania Sparebank; men dette var derimot tilfældet med en ham saa nærstaaende mand som Det Wulfsbergske Trykkeries egen faktor og «Morgenbladet»s daværende utgiver, Rasmus Hviid, med hvem Wulfsberg sees at ha konferert om enkelte av bankens anliggender, og da tillike flere av de andre stiftere var av Wulfsbergs nære bekjendte, saa har ideen angaaende oprettelse av sparebanker og disses forretningsmetode sikkert været ham vel kjendt, da han kom til Drammen.
Og har man noget nøiere studeret, hvad der foreligger om denne ganske merkelige mand, saa kom han med ideen baade i sit hode og i sit hjerte (det tør være av interesse at notere, at Niels Wulfsberg og Jacob Neumann begge tilhørte den kreds av mænd, som for vel 100 aar siden i Kristiania og omegn ivrigst arbeidet for foranstaltninger til at fremme det almennyttige. I 1822 kom Wulfsberg til Drammen og Neumann som biskop til Bergen. De var altsaa begge avgjorte nyinnflyttere; men den første blev den første direktionsformand i Drammens og den anden i Bergens Sparebank. Begge valgtes med det høieste stemmetal til direktionsmedlemmer).
Det maa forøvrig bemerkes, at det i enkelte henseender falder noget vanskelig at danne sig en helt klar forestilling om Niels Wulfsbergs person. Dette blir kanske noget paafaldende, naar man vet, at hans tid ligger vor egen saavidt nær, at det nu kun er litt over 70 aar efter hans død, og at han er en av de personer, som alleroftest omtales av memoireforfatterne i tiden fra 1814 og delvis før og indtil han i 1822 bosatte sig her i Drammen.
Han omtales vistnok de 100 gange av en saa skarp iagttager som Pavels og desuten av Jac. Neumann, Fr. Schmidt, Conradine Dunker og flere. Saken tør være den, at der i hans person og karakter i hans
– 16 –
ungdoms- og manddomsaar, til han var henved de 50 aar, var noget, som var spaltet og ujevnt og som følgelig viste sig i hans optræden.
Han var sikkert til langt op i aarene et utpræget stemningsmenneske, og han likte at gi rollen som grand seigneur, naar han kunde det. Han rystet et digt eller flere i en fart ut av trøieærmet, og til en fest for prins Fredrik av Hessen møtte han op med hele 13 smaadigte. Naar han inviterte Pavels til aftens i sit hjem, saa skedde det engang i en saadan billet :
Iaften vil Petra os give en punsch, som kan sindet oplive.
Ven, vil du da drikke med os, saa kom lørdag aften tiltrods.
Der har været rettet den anke mot Wulfsberg, at han var for snar til at vende kappen efter vinden og i en haandevending gaa over fra at være Christian Fredriks haandgangne mand og til at bli Karl Johans.
Det er en bebreidelse, som kan rettes mot mange av landets fremtrædende mænd i 1814, og W. hadde i sin overhyrde biskop Bech et stort og uopnaaelig eksempel derpaa. At foreteelsen var almindelig ser man derav, at statholder Mørner skrev om flere fremragende norske mænd, at «huru de förut tänkt, är för mig lika, endast de nu tänka väl».
Pavels skriver 2. august 1814, at «Tiden»s utgiver ikke føler sig sikker i Kristiania, hvis byen besættes av de svenske. Han sender sin kone og sine barn til Crøger i Hitterdal og venter saa rolig marsch-ordre (med felttrykkeriet).
Pavels selv, snusfornuftig som han var, utsatte med tanken paa et mulig bombardement at kjøpe vinterved og fordelte sit bohave paa 8 steder i og ved byen. Han skrev i decbr. 1814 meget bittert, at Wulfsberg var en veirhane, og at han hadde faat 150 dukater i foræring av Karl ]ohan.
Det blev længe efter W.s død av en forfatter i «Aftenbladet» oplyst, at W. hadde faat dette beløp, for at han hadde lært prins Oscar kronprinsens trontale paa norsk, saa at han skulde oplæse oversættelsen derav paa dette sprog like efter at faren hadde holdt den paa fransk. Den samme Pavels blev forresten da han senere av Karl ]ohan mottok en gave paa 12000 kr. saa begeistret, at han ikke viste, hvilket ben, han skulde staa paa.
I en alder av 62 aar skrev Wulfsberg i et vers om sig selv, at han aldrig hadde hyklet, stundom rost og oftere skoset (hånet/red.), men ogsaa da med sandheten for øie. Selv om dette til en vis grad er sandhet med modifikation, saa er der dog ogsaa noget i det.
Wulfsberg maa i sin manddoms tid ha været en usedvanlig virksom mand. Vel er det saa, at hans gjerning falder noget spredt; men det viser sig ogsaa, at forholdsvis mange av de ting han satte igang, eller i hvis igangsættelse han deltok, har hat et langt liv, og flere av dem bestaar endog under fuld blomstring den dag idag.
Han var saaledes en av de 27 mænd, som i 1809 var med paa at stifte Det kgl. Selskab for Norges Vel. Han deltok ogsaa i stiftelsen av dets underavdeling Foreningen til Christiania bys vel og stiftet 1830 en av dets andre underavdelinger, Buskeruds Landhusholdningsselskap, hvis formand han var til 1838.
– 17 –
Han har 1802 stiftet Kristiania søndagsskole og senere en mindre handelsskole for byen. Han deltok i 1808 sammen med John Collett og flere i stiftelsen av Akers Sogneselskap.
Videre stiftet han, hvad der i forbindelse med dette skrift er av mest interesse, Drammens Sparebank, som traadte i virksomhet i 1823.
Ved siden av disse nævnte institutioner og foreninger, i hvis igangsættelse Wulfsberg hadde større eller mindre andel, arbeidet han mere end nogen anden dalevende mand for utviklingen av den da meget indskrænkede periodiske presse. Dette gjorde han for en stor del samtidig med at han hadde embede at vareta og for det meste under vanskelige omstændigheter, hvorav nogen var av samme art som dem der omkring hundred aar bakefter møtte vor da høit utviklede presse under den store verdenskrig.
Han oprettet 1802 en bokhandel i Kristiania og i 1808 et boktrykkeri. Fra samme aar og til 1814 utga han bladet «Tiden», som efter nogen stans i 1815 gik over i «Den norske Rigstidende», i hvis utgivelse han tok del til 1836 længe efterat han var flyttet til Drammen, og som bestod længe efter hans død og da gik op i «Departementstidende». Saa startet han i 1819 Kristiania nuværende ældste avis «Morgenbladet», som han allerede den 5. septbr. 1821 overdrog til faktor Rasmus Hviid. Han hadde arbeidet haardt med at holde dette blad oppe og han fortæller i et brev, at han selv ofte holdt til 6 timer om dagen paa stortingsgalleriet for at opta stortingsreferater, hvad dengang var nyt og et stort journalistisk fremskridt.
Endvidere maa han ansees for den virkelige stifter av «Drammens Tidende» her, og som i sin første tid kaldtes «Tiden», likesom det blad, han hadde utgit i Kristiania. Riktignok var det hans søn Jacob Wulfsberg, som fik bevilgningen til at anlægge boktrykkeriet i Drammen, men han var da kun 23 aar gammel, og han hadde allerede endnu yngre søkt om bevilgningen.
Der kan her indskytes den bemærkning at Wulfsberg under sin virksomhet som pressemand ikke viste den tilbøielighet til at være veirhane, som man ser, at han paa et tidspunkt blev beskyldt for. I bladet «Tiden» som han for 1814 utga i Kristiania fremholdt han stærkt Norges daværende yderst beskedne særkrav, kravene paa eget universitet og egen bank.
Den ellers milde kong Fredrik den 6. sa under en audiens til ham i en høist unaadig stemning : «Vogt Jer. Jeg liker ikke Jert Blad; det har indeholdt Ting, som gaar ut paa at skille mine Rigers Interesser. Vogt Jer, jeg har Magt til at stanse det».
Hvad vi foran denne parentes har nævnt om Wulfsbergs virksomhet som periodisk skribent er iøvrig endda ikke helt uttømmende. Der kan ved siden derav ogsaa nævnes, at han var medlem av ordbokkommissionen, samlet og utga Efterretninger og Opmuntringer i Anledning av Krigsbegivenheterne 1808 ialt 48 nummere, han redigerte «Den norske Bondeven» 1810 —12, likeledes utga han 1814 journal for Rigsforfatning og Politik.
Han ydet derhos ofte bidrag til den daværende iøvrig faatallige periodiske presse. Desuten har han skrevet en mængde leilighetssange, som er spredt paa mange steder.
Som man ser, og som vi for i forbigaaende har nævnt, bestaar endnu overraskende mange av de indretninger, som Wulfsberg dels tok initiativet til og dels
– 18 –
var meddelagtig i at stifte. Han maa ha hat et sjeldent aapent øie for sin tids og fremtidens behov. Dette er altsaa tilfældet med Drammens Sparebank, som nok ogsaa ellers var kommet men neppe allerede i 1823.
Desuten bestaar fremdeles «Morgenbladet», «Drammens Tidende», Selskapet for Norges Vel, Buskeruds Landhusholdningsselskap, Akers Sogneselskap og i en noget anden form Foreningen for Kristiania Byes Vel og likesaa sammes søndagsskole.
At Niels Wulfsberg var en mand med en usedvanlig aandelig begavelse er ikke tvilsomt, omend han hadde et mere let end egentlig skarpt hode. Naar denne ikke senere kom fuldtut til sin ret, saa skyldtes dette sikkert i høi grad, at liketil han var henimot de 50 aar, faldt hans virksomhet temmelig opdelt, og at han var kommet ind paa en embedsbane, for hvilken han ikke passet.
Han tilhørte en gammel anseet og fremtrædende familie her i landet, og som endnu blomstrer.
Hans far var den bekjendte justitsraad Jacob Wulfsberg, som var søn av presten Niels (Andreaasen/red.) Wulfsberg i Tønsberg. Han var født 1751 og døde paa Lille Stenset paa Eker 1826. Han var byfoged i Tønsberg, derpaa paa Strømsø (1798—1802), og sidstnævnte aar blev han byfoged og politimester i Kristiania, hvor han utfoldet en meget energisk virksomhet, som i et og andet har visse likhetspunkter med politimester Gamborgs i en langt senere tid halvt embedsmæssige og halvt milde husfaderlige regime her i Drammen. I 1809 blev han sorenskriver i Eker, Modum og Sigdal og tok i 1825 efterat ha været blind i 4 aar avsked fra sit embede og døde som nævnt aaret efter.
Hans første hustru, Inger Hedvig Seeberg, født i Tønsberg 1752, død 1784, var Niels Wulfsbergs mor. Justitsraadens anden hustru var Anna Henriette Stoltenberg, datter av sogneprest Stoltenberg i Aas.
Overlærer Tord Pedersen har meddelt mig, at av justitsraad Wulfsbergs embedsskrivelser som byfoged paa Strømsø har han faat det indtryk, at han i begavelse og dygtighet raget meget høit op over mængden av vore daværende embedsmænd.
Vor mand, sønnen Niels Wulfsberg var født i Tønsberg 29. august 1775. Han blev opdrat hos sin farbror, sogneprest Andr. W. i Aamot i Østerdalen.
I 1796 blev han student ved Kjøbenhavns universitet og var av 130 studenter den første som fik overordentlig utmerkelse (publico encomio ornatus). Han erholdt ved 2. eksamen den samme utmerkelse og fik 1801 teologisk embedseksamen med laud, hvorimot han til den praktiske prøve kun erholdt haud. Han tjenestgjorde samme aar, det var det, hvori Nelsons angrep paa Kjøbenhavn fandt sted, en tid som løitnant ved et landeværnsregiment paa Sjælland. Han viste i denne egenskap baade en dygtighet og et mot, som vakte opmerksomhet, og som henledet prinsregentens opmerksomhet paa ham. Delte bidrog vist ogsaa i høi grad til, at han allerede det følgende aar fik sin utnævnelse til prest, idet han blev tredieprest ved Vor Frelsers kirke i Kristiania. I denne anledning skrev Rahbek i hans stambok :
Ærværdige hr. Lieutnant, strenge Præst !
Nu vil da Synd og Satan faa sin Rest,
Naar du mod den skal til at manourere.
– 19 –
Wulfsberg var paa den tid, da han traadte frem paa den offentlige skueplads, en noget omstridt person. Han var, som der før er skrevet om ham, noget uforsigtig med sit eget rygte (det daværende presteskap deltok meget i det selskapelige liv, de var med paa at drikke punsch, danse, spille kort, og Pavels, som var av de litt mere nøieseende, fortæller uten at forarges, at der i selskaperne forefaldt baade litt slemme bordviser og litt slemme historier. Han var selv i Kristiania medlem av teatrets direktion, og stiftprovst Lumholtz regnedes for at være gammeldags, naar han beklagende ytret : Norge har kun en doctor theologiæ, og han — spiller komedie (senere kirkeminister Niels Treschow). Rigtignok findes der et par smaa antydninger til, at det var tilkjendegit Wulfsberg og den senere berømte jægersmand i Lier, Jens Aars, at en noget mere pastoralsk tremtræden vilde være at foretrække; men det var ogsaa længe efter den tid, at en ung teolog spurte statsraad Arntzen om det vilde skade hans karriere, om han under sin arbeidsledighet midlertidig optraadte som skuespiller, og at statsraaden ikke svarte noget større paa det andet end, at skuespillertiden neppe kom til at bli regnet som embedsaar.
Men alle ting tyder paa, at han var i høi grad godmodig, elskværdig, underholdende og tjenstvillig. Han var høsten 1814 en av valgmændene i Kristiania. Da han desuten ikke hadde aspirationer, som kom enkelte av hans ikke helt ufarlige kaldsbrødre som Pavels og Neumann iveien, saa har disse meget skrivende herrer ikke faret særlig ilde med ham. Rigtignok har de i sine efterladte optegnelser og breve av og til smaahakket efter ham; men de omgikkes ham ofte og venskabelig, og trods der som allerede tidligere sagt, foreligger særdeles mange samtidige uttalelser om ham, og skjønt flere av disse er litet velvillige, saa har ingen, trods han jo ogsaa hadde mange forretningsaffærer, anført et eneste træk av ham, som i mindste maate kan sies at være uhæderlig, det forholder sig heller omvendt, saa at han var generøs, naar han kunde være det.
Conradine Dunker omtaler paa et sted i sine erindringer Niels Wulfsberg ret utførlig. Man faar herav som av de samtidiges omtale av ham det indtryk, at trods han av og til kunde optræde paa en for en teolog temmelig ubetænksom maate, saa kan der ikke anføres noget, som sætter nogen virkelig plet paa hans karakter.
Ankerne og kritikken mot Wulfsberg grunder sig sikkert for en stor del deri, at han var blit prest uten dertil at være skikket. Faren skulde ha ønsket, at han var blit jurist. Professor Daae skriver, at han «vistnok var saa litet skikket til geistlig som vel mulig». Den noget nøieseende Jac. Neumann skriver 1820 om ham, at han «lever nu stundom lidt for frisk, og det er Skade for ham. Forresten en honnet Karl».
Wulfsberg flyttet i 1815 til Stockholm for at være lærer for prins Oscar og arkivar ved den norske statsraadsavdeling dersteds. Klimaet var ikke heldig for ham, og han kom 1818 tilbake og begyndte det paafølgende aar «Morgenbladet»s utgivelse, som han allerede hadde forberedt, mens han var i Stockholm.
Der anføres fra denne tid dels i Pavels dagbøker og dels i korrespondancen mellem ham og Neumann diverse mindre fordelagtige bemerkninger om ham fra hans ophold i den svenske hovedstad; men de berigtiger dog senere det allervæsentligste derav, og ingen av de to herrer kan mistænkes for at ha slaat ihjel en skandalhistorie, før de har anseet sig at være nødt til det.
– 20 –
Wulfsberg hadde i 1814 tat avsked fra sit embede som tredieprest, og Pavels, som den 28. decbr. var henne og hørte hans avskedspræken, skriver : «Wulfsberg besteg idag for sidste Gang Prædikestolen. Den egentlige Afsked var simpel, hjærtelig og skjøn. Han syntes meget rørt og var det vist ogsaa, da han efter hvad jeg nu efter 9 Aars Omgang tror at kjende ham, er en av disse «weichgeschaffnen Seelen», der annammer Ordet med Glæde, tro til en Tid, men desværre falde fra i Fristelsens Stund. Han gav en Udsigt over sit Liv til nu og bragte det i en let anskuelig Sammenhæng, som den flygtige Iagttager, der desuden blot kjendte ham fra en enkelt Periode, ellers maaske vilde finde dunkel. Hvad hans egen Letsindighed bidrog til at gjøre ham Banen ugjævn og tornefuld frataug han rigtignok (tidde om/red.)».
I alt det meget, som foreligger skrevet om Niels Wulfsberg, har der trods alt anvendt arbeide for at finde ialfald en antydning derom, ikke været mulig at faa nogen oplysning om det noget paafaldende forhold, at han bosatte sig i Drammen allerede i 1822, mens han først blev utnævnt til overtoldbetjent her i 1828. Rigtignok bodde hans gamle far paa Nedre Eker; men han hadde dog endnu enkelte ting at skjøtte i Kristiania, idet han fremdeles var medutgiver av Rigstidenden, og hvor han til 1836 eiet det Wulfsbergske Trykkeri. Nedskriveren herav spurte tilslut en av vore mest fremtrædende historikere, som er en kjender særlig av den heromhandlede tid, om han kjendte grunden til dette forhold. Han svarte med en uttalelse, som her skal gjengis paa den maate, at han bosatte sig her for at komme væk fra selskapeligheten i Kristiania. Der er ogsaa andre ting, som i sterk grad bestyrker den her fremholdte antagelse.
Man skal dog, som allerede før antydet, se Wulfsberg som enhver anden person paa bakgrunden av sin tid. Og det var i 1816, at bispen Krogh under et selskap for høie herskaper hos Peder Anker mindre nykter faldt i Bogstadvandet, og det var omtrent ved den samme tid, da Karl Johan i Palæet en ettermiddag kom og skulde ha fat i statholder grev Mørner og utenriksminister grev Engestrøm til konferance, at han fandt dem begge veltilfredse og kordiale, men mindre skikket til at behandle statssaker.
Wulfsberg hadde i 1818 erholdt 1600 kr. i vartpenge i egenskap av tidligere tredieprest og arkivarius. Disse bortfaldt, da han i 1828 blev overtoldbetjent i Drammen. Da han i 1836 tok avsked som saadan, bevilget regjeringen ham en midlertidig pension av 1600 kr. I 1839 indstillet Stortingets pensionskomite ham til kun 800 kr. Der blev under sakens behandling i Stortinget optat forslag om 1600 kr., og der opstod derved en bitter og uhyggelig pensionsdebat, hvori der med stor tydelighet blev pekt paa Wulfsbergs mangel paa duelighet som toldembedsmand og hans ikke altid patente ædruelighet. Det var herunder, at Ueland fremkom med en flere gange senere citeret bemerkning, at «som privatmand kunde man vise billighet og barmhjertighet, men en nations repræsentation bør man vise retfærdighet».
Det høieste pensionsbeløp, 1600 kr., blev dog bevilget med 50 mot 47 stemmer. De som talte for dette, indrømmet Wulfsbergs minimale fortjeneste som embedsmand; men de fremhævet meget sterkt hans fortjeneste ved arbeidet for utviklingen av den periodiske presse, en human aand inden denne, og endmere hans virksomhet
– 21 –
for nyttige, offentlige indretninger, og aller sterkest blev det herunder fremhævet, at han hadde stiftet Drammens Sparebank.
Som nævnt, tok Wulfsberg 1836, 61 aar gammel, avsked fra sit embede som overtoldbetjent i Drammen. Da han det samme aar tillike overdrog sit trykkeri i Kristiania til en av sine sønner og avsluttet sit forhold som medutgiver av «Rigstidende», saa blev i den følgende tid, til han efter mere end 27 aars virksomhet sluttet som saadan, hans stilling som formand i Drammens Sparebanks direktion omtrent hans eneste offentlige hverv.
Han fratraadte i mai 1850 og døde her i byen den 25. juni 1852, henved 77 aar gammel. Han eiet og bodde i en gaard som laa ved den daværende Nedre Storgate, og hvis tomt oprindelig gik fra vandet ved Aass’ nuværende bryggeri og op til gaten, som dengang gik omtrent i midten langsetter det kvartal, hvori hr. G. T. Onsagers m. fl.s gaarde nu ligger.
Hans første hustru, Petra Elisabeth, født Wiinholdt, var født 1781 og døde i Drammen 14. juli 1831. Han giftet sig 1832 med enken efter kjøbmand Alef Pentz Smith i Grimstad, datter av kjøbmand Fredrik Schjerven Swendsen og hustru, født Blom, i Holmestrand. Hun var født 1784 og døde 1849. I sit første egteskap hadde han flere sønner, deriblandt Jacob Wulfsberg, som fra 1832 og til sin død var utgiver av «Drammens Tidende».
Naar vi har dvælet saavidt længe ved Drammens Sparebanks stifter, Niels Wulfsbergs historie, saa er dette skeet av flere grunde. Han var en i sin tid og da især i tiden fra 1802 og utover særdeles virksom og interessant personlighet, som utførte et mangeartet, energisk og, som resultaterne har vist, praktisk anlagt arbeide, som i mange tilfælder fik varig betydning.
Hans navn er knyttet til saameget saadant, at det er vanskelig at skjønne, hvordan han fik tid til det altsammen. Der er, delvis med undtagelse av en længere artikel i «Morgenbladet»s jubilæumsnummer 1919, ikke nogetsteds git nogen samlet eller indgaaende oversigt over hans historie.
Efter hans død, 25 mai 1852, omtaltes han i en forøvrig smuk nekrolog paa 40-50 linjer i «Dr.s Tidende» den 2. juni, og «Morgenbladet», som han hadde stiftet, meddelte d. 4. derefter et tarvelig utdrag derav i den sedvanlige indenlandske artikel. Dette anføres dog nærmest som et eksempel paa, hvor primitiv den norske journalistik var for 70 aar siden.
Hvad der for dette skrift har været av den avgjørende betydning for at omtale ham saa utførlig har været, at han ved bankens stiftelse i særlig grad var primus motor, den blev ogsaa stiftet i hans hus, og han stod derefter saa længe i spidsen for dens direktion, at det ialfald for de større sparebankers vedkommende vil være vanskelig at finde nogen enkelt person som fra dens første dag av har hat den betydning i nogen av disses historie, som Wulfsberg har hat det i Drammens (justitiarius J. Roll i Trondhjem var formand i sparebankens direktion der fra dens andet aar, 1824, til 1859 — dette var samme mann som hjalp frem Adolf Bredo Stabell på hans karriere- og livsveg, helt og ene ut fra menneskelig nestekjærlighet – les her/red.).
Hans person er her søkt skildret med det lys og den skygge, som de mange samtidige bidrag til hans karakteristik gir anvisning paa. Disse tegner billedet av en mand ikke uten sine svakheter, men især av en høit begavet, for det almene vel usedvanlig
– 22 –
virksom mand med et kunstnerisk islæt i sit temperament, og intetsteds findes der en linje, som antyder andet end hæderlighet, retskaffenhet, elskværdighet og godhet.
Av Sparebankens protokoller sees det, at helt frem i 1880-aarene falder der i forbigaaende uttalelser om den store betydning Wulfsbergs arbeide for denne hadde i dens første kvart aarhundrede.